• Voor 17:00 uur besteld, binnen twee werkdagen verzonden
  • Gratis verzending vanaf € 150,-
  • Nieuw op de particuliere markt!

FAQ

Veelgestelde vragen

Kale plekken

Hoe krijg ik het perfecte gazon?

Natuurlijk is iedere tuin anders en is er geen éénduidig plan, maar in de basis heb je enkele essentiële elementen nodig voor het perfecte gazon: 1. voedingsstoffen, 2. goede bodemstructuur en bodemleven, 3. de juiste vochtbalans.

1. Voedingsstoffen:
Net als bij mensen is de juist voeding de motor voor een (gras-)plant. Door meststoffen te
gebruiken krijgt het gazon de benodigde voeding.

2. Bodemstructuur & bodemleven:
Om de gebruikte voeding bij de plant te krijgen is een goede bodemstructuur noodzakelijk. Zonder deze structuur worden vocht en meststoffen niet vastgehouden en opgenomen. Vaak zorgt een tekort aan calcium voor een verstoorde balans. Het gebruik van ons product Verde-Cal G brengt de verhoudingen in de bodem in balans en verbetert de bodemstructuur. Hierdoor kunnen de meststoffen beter bij de wortel komen. Om ervoor te zorgen dat de meststoffen bij de wortels terecht komen is ook voldoende bodemleven van goede kwaliteit belangrijk. Wormpower is een wormencompost die zorgt voor de nodige biodiversiteit en een goede opname van meststoffen.

3. Vochtbalans: 
Het gazon mag niet te nat of te droog worden. Om dit te voorkomen adviseren wij het gebruik van PBS150 en OARS PS. PBS150 houdt in droge tijden vocht langer vast en verdeelt dit bij de wortel. Hierdoor heeft de (gras-)plant langer toegang tot vocht, ook in droge perioden. Het gebruik van PBS150 kan tot 35% water besparen. In natte perioden zoals het voor- en najaar kan het vaak juist erg nat zijn voor het gazon. OARS PS controleert de lucht- en vochtbalans in natte tijden, verdeelt water in de wortelzone en voert overtollig water af waardoor het gazon niet te nat blijft.


Meststoffen, Verde-Cal G, Wormpower, PBS150 en OARS PS vormen dus een optimale combinatie bij het streven naar het perfecte grasveld.

Hoe behandel ik kale plekken in het gazon?

Allereerst raden we aan om de kale plekken te verticuteren en stevig te harken. Vervolgens kunnen deze plekken opnieuw ingezaaid worden. Gebruik een goede meststof om de het gras voldoende voedingstoffen te bieden. Om deze voedingsstoffen goed op te laten nemen en een vol gazon te krijgen is een goede bodemstructuur essentieel. In veel gevallen is een tekort aan calcium de oorzaak voor een verstoorde balans. Daarom raden we aan Verde-Cal G te gebruiken. Dit calciumproduct met unieke toevoeging van ThCatm hoeft slechts in een lage dosering gestrooid te worden en zorgt voor een snel en zichtbaar resultaat. Voeg eventueel Worm Power toe voor een extra bodemleven, dit bodemleven zorgt voor een betere opname van meststoffen.

mijn gras wordt kaal, wat nu?

Dat is vervelend! Het is goed om na te gaan wat de oorzaak kan zijn. Heb je veel mosgroei en deze verwijderd? Liggen de kale plekken op schaduwrijke, natte of juist droge plekken in de tuin? Deze opties vragen om verschillende oplossingen. Bij veel mosgroei is mogelijk de bodembalans niet goed en de bodem waarschijnlijk te zuur. Mos is gek op zure grond, gras niet. Het is dan goed om Verde-Cal G toe te passen.

Bevinden de kale plekken zich op schaduwrijke of natte locaties in de tuin? Dan wordt het water mogelijk niet voldoende afgevoerd, OARS PS kan hier een oplossing voor bieden.

Bevinden de kale plekken zich op droge plekken in de tuin? Dan kan PBS150 een oplossing bieden. PBS150 houdt water langer vast en verdeelt het in periodes van droogte. Hierdoor droogt het gazon in lange tijden van droogte minder snel uit.

waardoor ontstaan er kale plekken in het gras?

Er kunnen vele oorzaken zijn voor het ontstaan van kale plekken. Het kan bijvoorbeeld komen door de kou in de winter, het verwijderen van mos en te veel of juist te weinig water. Onze producten helpen bij het voorkomen van kale plekken.

Mosgroei: Heb je veel mos verwijderd uit het gazon? Dan is de grond onder het gras waarschijnlijk te zuur en daar is mos! Calcium strooien over het gazon zorgt voor een betere bodembalans waardoor mos moeilijker kan groeien. Ons product Verde-Cal G is een calciumsulfaat met thCatm als speciale toevoeging. Door de unieke toevoeging van thCatm is het calcium direct beschikbaar en zijn er tot wel (1/3) lagere doseringen nodig dan bij vergelijkbare producten. Doordat gras bij een goede bodemstructuur beter kan groeien, zorgt Verde-Cal G daarmee ook voor een sterker, voller en groener gazon.

Mos kan ook ontstaan door te nat gras. Blijft er vaak water liggen op het gazon of voelt het zompig? Dan raden wij aan hiervoor OARS PS te gebruiken. Dit product zorgt voor een goede verdeling van het water en voert overtollig water af.

Mos & groei

hoe kom ik van mos af?

Bij veel mos in het gras is het aan te raden deze eerst het mos te bestrijden met een anti-mos meststof (ijzersulfaat). Wanneer het mos dood is kan het gazon geverticuteerd worden. Om de groei van nieuw mos  te voorkomen raden we Verde-Cal G aan om de bodemstructuur te verbeteren. Dit zorgt voor een vol, sterk en groen gazon waardoor mos geen kans krijgt.

waarom groeit mijn gras niet?

Om de groei van het gras te stimuleren raden we aan het te bemesten met goede gazonmest. In droge periodes is het belangrijk het gras regelmatig te besproeien. Om dit water optimaal te benutten, is het gebruik van PBS150 aan te raden. PBS150 houdt bodemvocht langer vast en verdeelt dit bij de wortel. Dit bespaart tot wel 35% water. Ideaal in droge tijden met een watertekort.

waarom groeit mijn gras onregelmatig?

Binnen een tuin zijn de omstandigheden niet overal gelijk. Daardoor kan het gazon op de ene plek natter zijn dan op de andere plek.

Het gebruik van OARS PS in het voor- en najaar, en PBS150 in de zomer helpt hierbij. In natte tijden optimaliseert OARS PS de lucht- en vochtbalans door het water door de wortelzone heen te verdelen en het overtollige regenwater af te voeren. In droge periodes verdeelt PBS150 het water in de wortelzone en houdt het bodemvocht vast. Als toevoeging zorgt Verde-Cal G voor een betere balans in de bodem.

Nattigheid/droogte

waarom is mijn gazon droog?

Een droge grasmat is natuurlijk hartstikke vervelend, maar wat is hiervan de oorzaak?

Allereerst het gebrek aan water: het gazon krijgt simpelweg niet genoeg water en dan kan het uitdrogen en bruin worden. Een ander belangrijke oorzaak kan liggen aan de structuur en het vermogen van de bodem om water vast te houden. De ideale bodem bestaat voor 25% uit water, voor 25% uit lucht en voor 50% uit vaste massa. Vaak klopt deze samenstelling niet.

PBS150 zorgt ervoor dat bodemvocht langer wordt vastgehouden en dat het water wordt verdeeld in de wortelzone. PBS 150 zorgt dus voor een evenwichtige en vochtige bodem.

waarom loopt het water niet/langzaam weg?

In tijden dat het veel regent kunnen er grote plassen op het gazon ontstaan die niet gemakkelijk weggaan. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het water niet wegloopt van je gazon. Hieronder vind je mogelijke oorzaken:

De grondsoort kan een belangrijke rol spelen bij de afvoer van water. Als de grond bijvoorbeeld zwaar kleiachtig is, kan het water niet snel genoeg in de grond zakken, waardoor het water op het gazon blijft staan.
Obstakels op het gazon zoals stenen of speeltoestellen kunnen ervoor zorgen dat het water niet kan weglopen. Verplaats objecten als hier rondom grote plassen ontstaan.
Bodemverzakking kan ook een oorzaak zijn van plassen op het gazon. Als dit het geval is kan er een kuil ontstaan, waar het water in blijft staan. Dit kun je verhelpen door de kuil op te vullen met zand of aarde.

OARS PS zorgt ervoor dat de afvoer van overtollig regenwater goed verloopt en dat het water evenwichtig wordt verdeeld. Ook zorgt het ervoor dat de lucht/vocht balans optimaal blijft in de nattere tijden van het jaar.

hoe bespaar ik water in de tuin?

In de zomer gebruik je nou eenmaal meer water in je tuin dan in de winter. Hier volgen een aantal tips: 

Geef je gazon water in de ochtend of avond. Dit is het beste moment omdat het dan nog niet te warm is. Zo heeft het water de tijd om goed in de wortels te trekken zonder dat het verdampt. 
Laat de wortels van je planten dieper de grond in groeien. Dit doe je door bijvoorbeeld één keer per week veel water te geven in plaats van elke dag kleine hoeveelheden. Tijdens lange droge/hete periodes is het wel belangrijk om een paar keer per week water te geven. Verwijder onkruid en dode planten. 
Het verwijderen van onkruid en dode planten helpt om de concurrentie om water tussen planten te verminderen, waardoor het water efficiënter kan worden gebruikt door de overgebleven planten. 
Verzamel regenwater in een regenton. Dit water kun je perfect gebruiken voor je planten en plantvakken. 
Gebruik druppelslangen en -systemen in plaats van sproeiers om water rechtstreeks bij de wortels te leveren. Dit helpt om waterverlies door verdamping te minimaliseren en zorgt ervoor dat het water efficiënter wordt opgenomen. 

PBS150 vermindert de droogtestress bij planten en gras omdat zij na behandeling met dit product het water langer vast kunnen houden. En dit bespaart je uiteindelijk 35% aan water. PBS150 houdt dus niet alleen je gazon gezond, maar je bespaart ook aanzienlijk op je waterverbruik..

Besparen

hoe bespaar ik op tuinonderhoud?

Goede onderhoudsmiddelen zijn heel belangrijk. Bespaar op watergebruik. Hergebruik water uit huis of spaar regenwater op in een regenton.

Plan je tuinonderhoud: Maak een jaarlijks plan en zorg ervoor dat je taken plant op basis van het seizoen. Op deze manier kun je voorkomen dat je onnodig werk doet en bespaar je tijd en geld.

Geef je planten water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren en water te besparen. Je kunt ook investeren in een irrigatiesysteem dat water bespaart en efficiënter is dan handmatig water geven.

Kies de juiste planten die goed in jouw klimaat passen. Op deze manier hoef je minder tijd en geld te besteden aan het onderhoud ervan. Gebruik takken en ander snoeiafval om paden te maken. Hiermee bespaar je geld op het kopen van nieuwe materialen.
Onderhoud je gereedschap. Zorg ervoor dat je gereedschap schoon en scherp is, zodat het langer meegaat. Het regelmatig slijpen van messen en scharen voorkomt dat je ze moet vervangen.

Verde-Cal G bevat de unieke stof thCatm waardoor het calcium direct beschikbaar is en makkelijker opgenomen wordt.  Hierdoor bespaar je wel 1/3 van de dosering in vergelijking met andere kalkproducten

PBS150 zorgt ervoor dat de bodem van jouw gazon meer water kan vasthouden en je minder vaak water hoeft te geven. Hiermee kun je zo'n 35% water besparen.
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.
Voornaam Achternaam
Bedrijf
Alle beoordelingen
Behandel gras als een professional
© 2024 Aqua Aid Europe B.V. - Powered by Kaige
dropleafcross
Winkelwagen0
Er zitten geen producten in je winkelwagen
0